معرفی کتاب کابوس های بیروت
کتاب کابوسهای بیروت
غاده السمان

یکی دیگر از کتابهای خواندنی در زمینهی ادبیات داستانی که قطعا برای اکثر افراد خواندنش خالی از لذت نیست کتاب «کابوسهای بیروت» از نویسندهی مشهور سوری «غاده السمان» است. این نویسنده همواره سعی نموده موضوعات سیاسی و جذاب را به صورت داستانی در قالب رمان یا داستانهای کوتاه روایت کند و در این رمان با موضوع جنگ داخلی لبنان به مسائل و مشکلات اجتماعی که در قشرهای مختلف جامعه وجود دارد اشاره میکند.
غاده السمان
غاده السمان نویسندهای بود که اولینبار تحت حمایت پدرش کتابها و رمانهای خود را در نوجوانی به چاپ رساند؛ او در دمشق متولد شد و پدرش رئیس دانشگاه سوریه و وزیر آموزش و پرورش بود، همواره نوشتههایش با تشویقهای پدر همراه بود اما با گذشت چندین سال او به نویسندهای مشهور و ماهر تبدیل شد که کتابهای بسیاری نوشته است و در اکثر کشورها و به زبانهای مختلف ترجمه شده است.
کابوسهای بیروت برای اولینبار درسال 1976 به چاپ رسید وب عد از آن به چندین زبان روسی، آلمانی و … ترجمه گردید. غاده السمان در رمان کابوسهای بیروت با توجه به تکنیکهایی که در نویسندگی دارد حوادث و اتفاقات را به گونهای خواندنی و هیجانی برجستهتر نموده است. همانطور که از نام کتاب نیز مشخص است در داستان، کابوسهای فراوانی وجود دارد که خواننده با ترس و هیجان بیشتری به خواندن ادامه میدهد. او نیز همچون سایر نویسندگان دنیای عرب بعد از حملهی رژیم اشغالگر قدس (اسرائیل) به عربها، آثارش با تغییراتی همراه شد و در آنها بیشتر به جنگ و مشکلات پیرامونش پرداخت. رمان «کابوسهای بیروت» در حین جنگ داخلی کشور لبنان چاپ شد این جنگ به مدت پانزده سال طول کشید و نویسنده به خوبی زشتیهای شهر بیروت و برادرکشیها را در زمان جنگ داخلی برای مخاطبان روایت میکند.
در گزیدهای از کتاب میخوانیم :
«برادر مقتول جوانکی را که قرار بود گوسفند قربانی باشد گرفت… دینش را به فحش کشید. جوان جا خورد، دانشجوی فلسفه بود و به خدا اعتقاد داشت، اما همه ادیان را ابزارهایی برای تقرب به خداوند میدانست و هرگاه نیاز داشت به خدا نزدیک شود به اولین عبادتگاهی که سر راهش بود میرفت، چه مسجد چه کنشت. البته ترجیح میداد بر کرانهی دریا و به دور از هر دیواری در برابر خالقش کرنش کند. زمزمههای دعای خویش را به باد بسپرد تا در جهان پهناور بگستراند و نقطههایی تابناک بدان بیفزاید تا کمی از ظلمت نفرت و توحش مسلط بر جهان پرشروشور ما بکاهد.
کشاندندش به پیادهرو. گفت: گناه من چیست؟ برادر مقتول عصبانی بود. با عصبانیت فحشبارانش کرد. نزدیک بود بین خودشان دعوا سربگیرد: اینجا بکشندش یا با خودشان ببرند؟… کدامشان بکشد؟ چطور بکشند؟ یکیشان پرسید: دوست داری چطور بمیری؟ گفت: دوست ندارم بمیرم. یکی پیشنهاد کرد که فوراً تیری در کلهاش خالی کنند و پیش از رسیدن گروه دوم راه بیفتند. گفت: دوست ندارم بمیرم. برادر داغدیده پافشاری کرد که کشتن جوان حق خودش است. گفت: دوست ندارم بمیرم. یکی پرسید: عضو کدام حزب هستی؟ گفت: حزب زندگی. پرسیدند: اسمت چیست؟ گفت: لبنان. از کدام خانواده؟ عرب. فریاد زدند: وقت شوخی نیست، کی هستی؟ تکرار کرد: «اسم من لبنان عرب است و نمیخواهم بمیرم».
دربارهی نویسنده
غاده السمان نویسندهی زن سوری در سال 1942 در دمشق به دنیا آمد پدر او دکتر احمد السمان رئیس دانشگاه سوریه و در مدت زمانی وزیر آموزش و پرورش بود او در کودکی مادرش را از دست دارد و بیش از پیش تحت حمایت پدرش بود. او در آثارش همان قدر که به ادبیات عرب علاقه داشت از ادبیات غرب نیز غافل نبود. غاده السمان مدرک لیسانس خود را در رشتهی ادبیات انگلیسی از دانشگاه سوریه کسب نمود و سرانجام در همین رشته دورهی دکترا در دانشگاه لندن را طی کرد. او اولین رمانش «بیروت 75» را در سال 1974 منتشر کرد و سپس در سال 1977 انتشارات غاده السمان را تاسیس نمود . از دیگر آثار غاده السمان می توان به « بار دیگر عشق، شنا کردن در دریچهی شیطان، شهروند مطالعه پوش، عشق ازرگ به رگ، قبیله قربانی می خواهد و …» اشاره کرد.
در حال حاضر کتاب کابوسهای بیروت نوشتهی غاده السمان با ترجمهی احسان موسوی خلخالی توسط نشر نی منتشر شده است و میتوانید این رمان جذاب و خواندنی را به قیمت 46،000 تومان به صورت آنلاین از وبگاه کاواک خریداری نمایید.